Sisustuksen vaikutus mielialaan

Uncategorized

Written by:

Moni meistä ei tule ajatelleeksi, kuinka myös sisustus vaikuttaa mielialaan. Sen vuoksi omasta kodista kannattaa tehdä juuri itsensä näköinen. Silloin sinne on mukava palata aina työpäivän jälkeen, kun kodissa viihtyy hyvin ja tuntee olonsa rentoutuneeksi. Jos kotiin saapuessa olo on kuitenkin joko stressaantunut tai alakuloinen, kannattaa miettiä, voisiko omaa oloaan parantaa muuttamalla sisustusta. Muutosten ei tarvitse olla kokonaisvaltaisia tai suuria, vaan jo pienet muutokset vaikuttavat paljon. Pääasia on, että kotona ei tarvitse tuntea oloaan stressaantuneeksi. Stressi aiheuttaa monenlaisia ongelmia muun muassa ruoansulatukseen ja immuunijärjestelmään. Pienistäkin stressaavista asioista eroon pääseminen on hyväksi niin ihmisen henkiselle kuin fyysiselle terveydelle.

Sisustuksella voi vaikuttaa mielenterveyteen monin eri keinoin. On siis tärkeää ottaa selvää siitä, mitä sinä voisit tehdä tunteaksesi olosi hyväksi kotonasi. Tässä tulee muutamia vinkkejä siihen.

Hyödynnä värien voimaa

Väreillä on jopa parantava vaikutus. Värimaailma pystyy vaikuttamaan ihmisen mieleen suuremmissa määrin kuin voisi kuvitellakaan. Sisustussuunnittelijat hyödyntävät väripsykologiaa suunnitellessaan sisustusta. Samaa asiaa voivat hyödyntää myös tavalliset kuluttajat. Esimerkiksi tapetti ja kodintekstiilit ovat hyviä tapoja tuoda huoneeseen väriä. Väreillä voi esimerkiksi virkistää mieltä, rauhoittaa tunnelmaa, saada luovaksi tai jopa kasvattaa ruokahalua. Tämän vuoksi onkin tärkeää, millaisia värejä missäkin huoneessa käyttää. Toisaalta myös murrettujen värien käyttäminen on suositeltavaa, sillä niiden avulla kotiin saa luonnonläheisemmän tunnelman, mikä mielletään aina hyväksi mielenterveyden kannalta.

Tärkeintä on luoda sellainen sisustus, joka tekee asukkaan iloiseksi. Yleensä kirkkaat värit, kuten keltainen ja pinkki, mielletään iloisiksi väreiksi. Harva meistä kuitenkaan käyttää niitä sisustuksessa. On kuitenkin olemassa muitakin värejä, jotka voidaan mieltää iloisiksi. Valkoinen on puhdas väri, joka tuo tilaan avaruuden tuntua sekä valaisee tilan. Sen sijaan esimerkiksi musta sisustus saattaa aiheuttaa masentuneisuuden tunteita, jos ihminen on muutenkin taipuvainen sellaiseen. Mustaakin sisustusta voi kuitenkin piristää printeillä. Esimerkiksi iloiset kuviot yhdistettynä mustiin tai tummiin tekstiileihin ovat erittäin tyylikkäitä ja voivat saada ihmisen voimaan hyvin. Yleensä riippuu itsestä, mitkä värit koetaan iloisiksi ja mitkä saattavat vetää mielen matalaksi. Valitse siis tarkkaan!

lookout