Mielenterveyden edistäminen mukavan puuhan avulla

Uncategorized

Written by:

Mielenterveys on yhtä tärkeää kuin fyysinen terveyskin. Kun mieli voi hyvin, se näkyy myös kehossa. Ihminen jaksaa paljon paremmin ja pystyy toimimaan normaalissa arjessa helpommin, kun stressi tai muut mielenterveyteen vaikuttavat asiat ovat poissa. Toki lyhytaikainen stressi ja jopa masennus on monille tuttua. Jos stressi tai masennuskaudet pysyvät lyhyinä, ei silloin ole syytä huoleen. Jos itsensä huomaa olevan stressaantunut jatkuvasti tai mieliala on maassa, kannattaa silloin pohtia, kuinka omaa mielialaansa voisi kohottaa.

Omasta voinnistaan ja myös mielenterveydestä voi huolehtia kotikonstein. Mukava tekeminen auttaa monesti voimaan paremmin. Suomen syksy ja talvi ovat pimeää aikaa ja moni kaipaakin tuolloin ulkomaille. Lämmin paikka, jossa voi nauttia auringosta, on monen mielestä kuin unelma. Jos pimeä talvi tuntuu pitkältä ja vetää mielen maahan, kannattaa silloin miettiä vaikkapa pidempää lomamatkaa juuri talven synkimpänä aikana. Se saa mielialan kohoamaan ja perillä lomakohteessa aurinko varmasti tekee tehtävänsä ja saa mielialan kohoamaan. Budjetista ei myöskään kannata huolehtia, sillä reissua varten voi hakea lainaa. Lainaa saa helposti esimerkiksi osoitteesta Rahalaitos.fi, jossa hakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin. Hakija saa parhaassa tapauksessa rahat omalle tililleen jopa samana päivänä hakemuksen lähettämisestä. Näin matkasuunnitelmia pääsee tekemään heti.

Kiinnitä huomiota ulkoiluun

Ulkoileminen ja liikunta ovat todella tärkeitä asioita mielenterveyden kannalta. Jos ihminen tekee paljon töitä sisätiloissa, eikä muutenkaan vietä paljon aikaa ulkona, voi olo alkaa tuntua tukkoiselta ja jaksamattomalta. Ulkoilu piristää ja jo pieni kävelylenkki tekee ihmeitä mielelle ja keholle. Ulkoiluun ei aina tarvitse olla hikiliikuntaa, sillä pelkkä luonnosta nauttiminen on mukavaa puuhaa. Luonnossa retkeily on myös ilmaista, joten se sopii senkin seikan puolesta aivan kaikille.

Liikunnan terveysvaikutukset ovat varmasti kaikkien tiedossa. Jopa lapsille on tehty liikuntasuunnitelmat, joiden mukaan lastenkin tulisi harrastaa hikiliikuntaa päivittäin. Hikiliikunnaksi voidaan toisaalta laskea myös rasittava hyötyliikunta, joka voi olla lasten tapauksessa esimerkiksi kouluun kävelemistä. Aikuisten tapauksessa hikiliikunta voi olla juoksua, reipasta kävelyä, pyöräilyä tai vaikkapa kuntosalilla käymistä. Aikuisten tapauksessa myös kotityöt tai pihatyöt käyvät todella hyvin liikunnasta, sillä ne ovat monesti todella rasittavia. Liikunta ei vaikuta ainoastaan fyysiseen hyvinvointiin, vaan liikunta tekee hyvää myös mielenterveydelle. Monelle masennuksesta kärsivälle suositellaan ulkoilua ja liikkumista. Hyvin monen oireet ovatkin vähentyneet tai jopa hävinneet liikunnan myötä. Liikunnasta saatavat hyvän olon hormonit nostavat ihmisen mielialaa ja saavat voimaan paremmin.

lookout