Anoreksia ja siitä toipuminen

Terveys

Written by:

Anorexia nervosasta eli laihuushäiriöstä kärsivän kehonkuva on häiriintynyt ja hän laihduttaa pakkomielteisesti. Diagnostisesti anoreksista on kyse silloin, kun henkilön paino on enemmän kuin 15 % alle pituuden mukaisen keskipainon.
Anoreksian oireet
Ehkä näkyvin anoreksian oire on laihtuminen, joka voi johtaa jopa hengenvaaralliseen, sairaalahoitoa vaativaan tilaan. Anoreksiasta kärsivä henkilö rajoittaa energian saantiaan huomattavasti ja saattaa myös liikkua pakonomaisesti. Peittääkseen toimintansa hän saattaa vältellä ruokailutilanteita, valehdella syömisistään ja vähätellä liikkumistensa määrää. Laihtumisen seurauksena anoreksiasta kärsivän aineenvaihdunta hidastuu, kuukautiset saattavat loppua ja sydämensyke hidastua. Koska anoreksiassa elimistön rasvaprosentti laskee vaarallisen alas, sairastuneen iholle saattaa kasvaa hentoista karvoitusta. Vaikka sairastunut on sairaalloisen laiha, hän näkee itsensä lihavana ja pyrkii aina vain laihtumaan lisää.
Auta anoreksiasta kärsivää
Anoreksiaan ei käytännössä koskaan ole löydettävissä yhtä ainoaa syytä, joten myös sairauden hoito kannattaa suunnitella mahdollisimman huolellisesti. Jos epäilet läheiselläsi anoreksiaa, ota asia mahdollisimman nopeasti puheeksi, mutta muista olla hienotunteinen. Sairastunut ei välttämättä itse tunnista sairauttaan, joten keskustelu voi olla haastavaa. Muista myös, että kuten muihinkin syömishäiriöihin, myös anoreksiaan liittyy usein muita mielenterveyden häiriöitä, kuten ahdistusta ja masennusta. Osoita sairastuneelle välittämisesi pienin mutta näkyvin teoin. Näytä hänelle, että hän on sinulle tärkeä, pyri ohjaamaan hänet terveydenhuollon ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan, luokse mahdollisimman pian.

lookout