Etenkin syksyisin monen mieli masentuu ja elämä saattaa tuntua epätoivoiselle. Elämästä on voinut kadota värit samaan aikaan, kun luonto ympärillä koristautuu upeisiin ruskan väreihin. Miten masennuksesta sitten voi toipua ja mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä?
1. Pyri suhtautumaan elämään toiveikkaasti
Vaikka masentuneena saattaakin tuntua vaikealta suhtautua elämään ja tulevaisuuteen toiveikkaasti, kannattaa tähän kuitenkin tietoisesti pyrkiä. Kun masentunut ihminen uskoo omaan pärjäämiseensä, on hänellä tavallista paremmat mahdollisuudet toipua masennuksesta tavallista nopeammin.
Samalla on tärkeää oppia pois kielteisestä ajattelusta ja negatiivisista ajatuksista. Ensimmäinen masennus todetaan yleensä sellaisessa tilanteessa, jossa masentunut ihminen on kokenut jonkin trauman. Esimerkiksi avioero saattaa laukaista masennuksen. Myöhempien masennuskausien kohdalla ei välttämättä kuitenkaan enää tarvita minkäänlaista traumaa masennuksen synnyn taustalle, vaan usein negatiiviset ajatukset lisäävät masennuksen uusiutumisen todennäköisyyttä noidankehän tavoin. Usein käy vielä niin, että kun mieliala kääntyy alakulon puolelle, alkaa ihminen ajatella aina vain synkempiä ajatuksia. Hän saattaa alkaa ajatella, ettei hänestä ole yhtään mihinkään ja mitä muut ajattelevat hänestä, kun hän nyt on tällainen epäonnistuja. Näin pessimismi valtaa masentuneen mielen.
2. Toiminnallisilla keinoilla masennusta vastaan
Erilaisilla toiminnallisilla keinoilla, kuten kirjoittamisella, on mahdollista jäsentää omia ikäviä kokemuksia. Samalla voidaan jäsentää näiden vaikeuden kokemusten aiheuttamia ajatuksia sekä tunteita. Näin itseymmärrys lisääntyy ja ihminen saattaa jopa alkaa ymmärtää, millaiset asiat ovat vaikuttaneet taustalla hänen masennuksensa syntymiseen.
Päiväkirjan kirjoittaminen on yksi hyvä tapa lähteä purkamaan ja jäsentämään omaa ahdistavaa tilannetta. Myös runojen tai tarinoiden kirjoittamista kannattaa kokeilla, samoin maalaamista, soittamista tai musiikin kuuntelua.
3. Liikunnalla masennusta vastaan
Liikunta on hyvä keino taistella masennuksen tunteita vastaan. Kun ihminen liikkuu, hänen aivonsa erittävät tavallista enemmän sellaisia hormoneja, jotka tuottavat mielihyvää. Näin masennus ja ahdistus lievittyvät liikunnan myötä.
4. Läheisten tuella kohti parempaa mieltä
Läheiset ihmiset ovat masentuneelle ihmiselle tärkeä tuki ja turva. Jo pelkästään se, että joku kuuntelee ja ymmärtää, on masentuneelle tuikitärkeä asia. Tieto siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka välittävät, on tärkeä asia kenelle tahansa meistä!
5. Löydä elämääsi merkityksellisiä asioita
On tärkeää löytää elämään asioita, jotka kokee merkityksellisiksi. Esimerkiksi uusi harrastus voi lisätä elämän merkityksellisyyttä.