After / Jälkeen

Evelin Kaskin valokuvia

After / Jälkeen

Joka päivä keskimäärin kaksi suomalaista tekee itsemurhan. Vuosittain tuhannet ihmiset kärsivät välillisesti itsemurhan vaikutuksista.
Silti aihe on vaiettu.

Valokuvaprojektissa After / Jälkeen tavataan itsemurhan tehneiden läheisiä. Itsemurha kuolinsyynä on yksi vaikeimmista, sillä se on omaisille traumaattinen tapahtuma, johon liittyy surun lisäksi ahdistusta ja syyllisyyttä. Läheisen mieltä jää painamaan kysymys siitä, olisiko itse voinut tehdä jotain toisin. Vaikka tuska on äärimmäistä, se myös hellittää ajan kanssa. Läheiset löytävät syyn jatkaa elämää.

”Elämän on pakko mennä eteenpäin, vaikka sen joutuu elämään ilman siskoa. En usko, että tapahtuneesta on koskaan mahdollista päästä yli, mutta siihen sopeutuu… Sopeutuminen on oikea sana. Silleen, että on elämä ennen Lauran itsemurhaa ja Lauran itsemurhan jälkeen. Se on vaan erilaista. Joudun etsimään itseni uudelleen, koska olen aina rakentanut identiteettini siten, että mulla on sisko.” – Eeva

Evelin Kask (s. 1989) on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän on työskennellyt Suomen lisäksi ulkomailla ihmisoikeuksiin liittyvien yhteiskunnallisten ja poliittisten teemojen parissa, sekä tutkinut valokuvissaan kuoleman henkilökohtaisuutta. Itsemurhan tehneiden läheisiä hän on dokumentoinut kesäkuusta 2013.

Näyttely After / Jälkeen
Postihalli, Helsingin päärautatieasema. 17.–28.4.2014
Mediatunneli Finlayson, Tampere. 5.3.–19.3.2014.